Nieuws

VVPV afdeling Pajottenlad op bezoek Geplaatst op november 2, 2020 16:18

Martine Callaert, Regio verantwoordelijke van de VVPV Pajottenland, bezocht met haar leden ons bedrijf en siertuin op 3 oktober. Er waren 37 inschrijvingen!

   Wie herkent zichzelf achter zijn mondkapje...?

Ginkgo biloba 'Conica Clair de Lune' en hoe we deze plant uit een "zaailinkske" selecteerden en ondertussen patenteerden.

Martine schreef: "De mensen waren heel enthousiast over ons bezoek aan jullie kwekerij, ik hoorde nog heel positieve feedback toen we erna de tuin in Aalst bezochten. De mensen hadden veel bewondering hoe jullie met ‘vallen en opstaan’ toch gegaan zijn voor jullie passie, heel mooi om zien.

We zijn heel dankbaar dat jullie het bezoek toch lieten doorgaan ondanks de minder goede vooruitzichten. Ik wil jullie langs deze weg toch heel veel sterkte toewensen en hoop ten zeerste dat de operatie goed mag verlopen.

Nogmaals hartelijke dank.


Grondbewerking - grondnodig! Geplaatst op september 26, 2020 16:02

Vorige winter bleef het regenwater tijdens de winter op het veld staan. Nieuwe aanplant had het hard te verduren, 50% van de plantjes overleefden het niet. Dat mag dit jaar niet meer gebeuren, daarom ontwierp ik een grondbreker met grote 'ganzevoeten' om in de rijen de grond te breken zonder dat de wortels beschadigd zouden worden. Het water kan nu in de ondergrond sijpelen.

Met wat oud metaal van een schroothoop en twee gloednieuwe tanden (www.steeno.be) kon ik aan de slag. Nu nog een likje verf...


In de kijker - Magnolia 'Angels Landing' - Nu beschikbaar! Geplaatst op januari 22, 2020 19:05

Een grotere tuin? - dan hebben we deze unieke magnolia voor u!

Deze magnolia kan ook als laanboom gebruikt worden! 

'Angels Landing' is een hybride die ontstaan ​​is uit een kruising van 'Pickard's Opal' en Magnolia sprengeri var. Elongata. Magnolia 'Pickard's Opal' (moeder) x Magnolia sprengeri var. Elongata (pollen) ontwikkeld in een experimentele tuin in Weinheim tussen meer dan 200 magnolia's.

Wanneer hij volledig in bloei staat, ziet deze uitstraling boom met een beetje fantasie eruit alsof 'de witte engelen erop zijn geland'.

Fascinerend is dat wie van plan deze magnoliaboom is als een 'huisboom' te planten, er op twee manieren kan van genieten. Enmede, 'Angels Landing' groeit snel tot een mooie concurrentie boom en overwegingen hij ook nog een nabije dichte kroon!

Deze witte schoonheid gecreëerd een schaduwgevend dak en voor een welkome afkoeling op warme zomerdagen.

De bladeren zijn ovaal, gezond en donkergroen. De diameter van de bloemen is 22 cm!

De grote, helderwitte bloemen kreeg hij mee van de moeder, Magnolia sprengeri var. Elongata. Van de vader, 'Pickard's Opal' kreeg hij een intense frambozenrode tint aan de basis van de binnenste bloembladen, die meer en meer opvalt met de openende bloemen en elke bloem een ​​magische diepte geeft. 

Winterhardheid, daarom bloeit 'Angels Landing' zonder problemen, zelfs in winterkoude locaties tot Zone 6.

Indien mogelijk - zoals bij alle grootbloemige struiken - staat deze schoonheid bij voorkeur op een ietwat beschutte locatie. Hij zal je elk jaar verrassen met een sprookjesachtige bloesemhemel ...

Ook belangrijk, de plant bloeit al vanop zeer jonge leeftijd met een jaarlijkse opbrengst van het aantal bloesemknoppen.


Daniël Ost en Takako Tsuchiya bezoeken onze kwekerij. Geplaatst op september 30, 2019 18:15

Daniel Ost is meer dan een wereldberoemd bloemsierkunstenaar,  hij is ook een befaamd tuinarchitect !

Samen met zijn attaché voor Japan, Takako Tsuchiya, bezocht hij onze kwekerij.

Daniel Ost stelde me voor aan Takako Tsuchiya. Een paar keer per jaar komt ze overgevlogen om zijn realisaties voor Japan uit te werken. Het was me een eer om dit gezelschap de diverse planten en bomen te tonen.  Takako Tsuchiya was bijzonder geboeid door ons assortiment. Ze nam alvast een handvol bladeren mee naar Japan voor haar herbarium.

Daniel Ost was hier al eerder een 'boompje komen opzetten'😊. Samen met zijn vrouw Anne-Marie hadden we meerdere gezellige ontmoetingen. In vele episodes vertelden zij ons hoe hun passie voor bloemen en planten begon en groeide. Bij hun  eerste bezoek sloeg hij me met verstomming : Daniël determineerde hier elke boom en wist er overal wel een verhaal rond te vertellen! Wat is die man toch belezen !

Takako Tsuchiya in de kwekerij tussen Quercus ithaburensis subs. macrolepis 'Hemelrijk Silver, - een eik met een zilverkleurig blad.


Bestrijngsmiddelen voor onkruid reduceren naar 10%? Wij doen het! Geplaatst op september 15, 2019 11:29

Met dit zelf aangepast toestel bespaar ik tot 90% van de bestrijdingmiddelen!

ALLE MANKAR® SPUITSYSTEMEN ZIJN GEBASEERD OP DE ULV-TECHNIEK

ULV staat voor „Ultra low volume“, dat wil zeggen „bijzonder kleine hoeveelheid“. In vergelijking met het traditionele spuitproces kunnen veel kleinere vloeistofdruppels met een uniforme grootte gemaakt worden. De druppelgrootte (of hun smalle spectrum) wordt daarbij aan het toepassinggebied aangepast.

 

Hiervoor kreeg ik een 'dikke pluim' van het Federaal Agentschap voor de Voedselveigheid (FAVV)                                      foto Willy Van Calenberg