Event - Groot Groen Plus - Een tweede noviteit, een wintergroene eik! Geplaatst op 7 nov. 20:53

Op Groot Groen Plus stond naast de Ginkgo biloba 'Conica Clair de Lune' (‘JDM001’) PBR een tweede noviteit: een nieuwe wintergroene eik! In de catalogus vind je de volledige beschrijving en eigenschappen inclusief foto's.

Quercus x hispanica 'Mr Lieben'

Quercus suber (kurkeik) X Quercus cerris (moseik)

Deze eik komt voort uit zaailingen van het Arboretum Paarl in Zuid- Afrika.

Hij heeft het meest de eigenschappen van de moseik of Turkse eik (Quercus cerris) zoals wij hem kennen. Hij is echter volledig bladhoudend, zelfs niet zomaar een beetje win­tergroen. In de recente vrij strenge winters behield hij zijn blad bijna volledig. Het gemakkelijkste zou je hem kunnen omschrij­ven als een bladhoudende Turkse eik. Maar de bast laat ons vermoeden dat hij duidelijk enkele genen geleend heeft van kurkeik. Eikels zelf hebben we nog niet gezien, die kunnen in de toekomst misschien meer duidelijkheid brengen.

Een veelbelovende eik die in stedelijke milieus wel wat furore kan maken. We vergeten maar al te dikwijls dat er in de warmte eilanden die onze steden toch zijn, behoefte is aan bomen die daar ook effectief kunnen gedijen. En jammer genoeg kunnen onze inheemse soorten dat meestal niet.

Deze eik is prima toepasbaar in kleinere tuinen, parken en openbaar groen als solitair, als haag en als straat- of laanboom. Deze cultivar is goed te snoeien, groeit krachtig en heeft een prachtige sierwaarde waardoor hij zo veelzijdig toepasbaar is. Het blad is diep ingesneden, blinkend diepgroen en onderaan grijs van kleur.

De boom werd ondertussen uitvoerig getest op ziekteresistentie, winterhardheid enz.